Recept írás


Napi tevékenység Recept írás

Recept írás - képernyőkép


Visual Ix programjaink naprakészen tartalmazzák a teljes, érvényes gyógyszertörzset (általános, fonos, kötszer, segédeszköz, eü. szolgáltatóknak, kivont, magistralis, therápiás lap, előző, egyéb). Ebből, a programban megtalálható előíratok és rendelhetőségi információk segítségével megkeresheti, kiválaszthatja a Gyógyszerkereső segítségével azt a készítményt, melyről a receptet szeretné készíteni, majd ezt az összeállított receptet kinyomtathatja, eltárolhatja a paciensnek.
Receptíráskor az ablak felső részében található keretben a készítmény csoportok közül az aktuálisat megjelölve jelennek meg a készítmények, a gyógyszerkereső ablakban. Ezekből a
kereső rendszer ismertetésében leírtaknak megfelelően egyet vagy többet is kiválasztva, a felírandó recepteket összeállíthatjuk.

Több készítmény választásakor, mintha a receptek előttünk lennének, már félig, vagy akár teljesen kitöltve, és mindig a felső receptet látva azt ellenőrizhetjük, módosíthatjuk (adagolás, ellátottsági adatok, stb.). Hogy melyik készítményről szóló recept van felül, azt a Név mezőben láthatjuk, illetve a végén található lefele mutató nyílra kattintva elérhető legördülő mezőben választhatjuk ki azt a receptet, amivel foglalkozni szeretnénk. A kiválasztott készítmények receptjeit pörgethetjük a receptgörgető nyilak segítségével is fel, illetve lefele.
A jogcím keretben jelöljük meg a  felírásra kiválasztott recept jogcímét, ez a nyomtatásra és a tárolásra is érvényes lesz. Ha a gyógyszer Szakorvosi javaslatra írható (Eü. emelt, vagy Eü. kiemelt jogcímre), akkor az Eü pont gombra kattintva adható meg, hogy melyik EÜ pontra írjuk a gyógyszert. Ez az adat a szakorvos által kiadott javaslaton szerepel. Meg kell adni az Eü ponthoz tartozó diagnózist is.
A program nem tesz ajánlást a közgyógy jogcímre, minden esetben az előre beállított jogcímet használja (figyelembe véve a készítmény adhatóságát). Ez azt jelenti, hogyha a kijelölt készítménynél, melynek nevét a név mezőben láthatunk, például a Therápiás lapon előre beállított jogcímet fogja használni. Ha az adható közgyógyra és a paciensnek van nyilvántartva a
törzskartonján érvényes közgyógyszám, akkor írható a gyógyszer közgyógy jogcímmel. Ha a készítmény nem adható közgyógyra vagy a paciensnek a mai napon nincs érvényes közgyógy száma, pl. lejárt, akkor a program figyelmeztet bennünket erről, ha közgyógy mezőt megjelöljük. Külön kapcsolhatjuk a  gomb segítségével a kögyógy keret figyelést és azt, hogy a közgyógy jogcím mindig legyen beállítva. Ebben az esetben, amennyiben a gyógyszer adható közgyógyra és a páciensnek van érvényes közgyógy száma a program automatikusan a közgyógy jogcímet állítja be.  A jogcím keretben jelölhetjük meg azt is, ha a gyógyszert nem helyettesíthetően szeretnénk felírni.
Azt is kérhetjük a programtól, hogy a nem helyettesíthető mezőt állandóan, automatikusan jelölje meg. Ehhez kattintsunk az ablak jobb alsó sarkában lévő fogaskerékre és nem helyettesíthetőség állandó beállítását pipáljuk ki.
Beállítható, hogy a gyógyszer teljes árát ráírja a receptre. Ezt kétféle módon is megtehetjük:
1. A jobb alsó sarokban a fogaskerékre kattintva a Megjegyzésben a teljes ár feltüntetése szöveget kiválasztva valamennyi receptre rákerül
2. A Megj. + mezőn a Telj. ár gombra kattintva csak az adott receptre kerül rá.
Valamint a  fogaskeréken adható meg pl.: vényre extra vonalkód nyomtatása (megfelelő formátum esetén), 2009. május előtt érvényes vényformátumok is látszódjanak (a régebbi kisebb alakú recepthez kialakított formátumok), stb. Beállítható, hogy a vény vastag betűvel nyomtatódjon ki ('Új vényre vastag betűvel nyomtat minden adatot'), valamint, hogy szélesebb vonalkód nyomtatódjon a receptre ('Új vényre szélesebb vonalkód nyomtatás'). 
A nem támogatott készítmény esetében automatikusan az általános jogcímet adja a program függetlenül az esetlegesen beállított egyéb jogcímtől. Beállítható, hogy a vényre rányomtatódjon a szakorvosi javaslat lejárata (ez alapesetben nincs bekapcsolva).

A megjegyzés mezőbe írhatunk be egyéb megjegyzéseket, melyeket a recepten szeretnénk nyomtatásban is látni. Ilyen többek között a segédeszközök esetén automatikusan meg is jelenő praxis azonosító. Ez utóbbit a megj. + mező Prx. azon gombjának a segítségével is beemelhetjük a megjegyzésbe. Segédeszközök felírása esetén az is megoldható, hogy a készítmény ISO kódját is rányomtassa a program a receptre. Kétféleképpen tehetjük ezt meg: 1. A megj.+ mezőben az ISO gombot lenyomjuk (egyszeri alkalommal nyomtatja rá a program). 2. Jobb alsó sarokban található fogaskerék gomb segítségével állandóra állíthatjuk be a nyomtatás, ehhez válasszuk ki a "Megjegyzésben segédeszköz esetén az ISO kód feltüntetése" opciót.

Segédeszköz felírásakor a program figyeli az adott eszköz kihordási idejét és vényre felírható darabszámát. Receptíráskor üzenet jelenik meg, az adott eszköz, adott jogcímen történő felírásakor a Segédeszköz neve alatt, a Kiszerelés mezőben.
Amennyiben az adott jogcímen nem rendelhető a készítmény, az „Ezen a jogcímen nem rendelhető!” szöveg jelenik meg a Kiszerelés mezőben. Receptíráskor felírás előtt, ha az ellátottság hosszabb, mint a kihordási idő vagy a felírt darabszám nagyobb mint az egy vényre írható maximum, a rendszer figyelmeztetést küld, ahol kiválaszthatjuk, hogy ennek ellenére is szeretnénk-e felírni a készítményt.

A 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról - alapján igazodva a 2010 február 1-étől érvényes új publikus gyógyszertörzs (PUPHA) struktúrához, EÜ emelt és EÜ kiemelt támogatás felírása esetén a rendelthez hasonlóan jelennek meg az EÜ ponthoz tartozó indikációk, előírások és adható diagnózisok.
A program receptíráskor összeveti az
Orvos adatok karbantartásában megadható szakvizsgákat; háziorvosi, házi gyermekorvosi szerepet az EÜ ponthoz tartozó felírási szabályokkal. Ez alapján tiltja, engedi vagy figyelmeztetéssel engedi a készítmény felírását:

- Amennyiben olyan készítményt írunk fel, ami javaslathoz kötött és rendelkezünk a szükséges és érvényes javaslattal a program engedi a készítményt felírni.
- Amennyiben olyan készítményt írunk fel, ami javaslathoz kötött és az EÜ ponthoz tartozó szakvizsga nincs beírva, a rendszer nézi a javaslat meglétét és érvényességét, ha ezek nem megfelelőek, emelt/kiemelt jogcímen nem engedi a készítményt felírni.

- Amennyiben a készítmény javaslat nélkül is írható és tartozik hozzá Eü pont, kötelezően bekéri azt: Eü pont megadásának hiányában emelt/kiemelt jogcímen nem engedi a készítményt felírni. Eü pont megléte esetén amennyiben a készítmény felírása szakvizsgához kötött, megvizsgálja, hogy a felíró felhasználó szakvizsgái között szerepel-e a feltételhez kötött:

a, Amennyiben nem, emelt/kiemelt jogcímen nem engedi a készítményt felírni.
b, Amennyiben rendelkezik a megfelelő szakvizsgával engedi a program a felírást, de előtte egy tájékoztató, figyelmeztető szöveg jelenik meg.

Ha van megadva BNO kód, érvényes Eü pont esetén a program megvizsgálja az Eü pontban szereplő BNO kódlistát. Amennyiben a megadott BNO kód nem szerepel az Eü ponthoz tartozó BNO jegyzékben, figyelmeztető üzentet küld.

Fontos!

Az összes kinyomtatott vényre a teljes születési dátum rákerül. Ha közgyógy ellátott a paciens (érvényes a közgyógy igazolványa és a közgyógy jogcímen történik a felírás /Kgy; Eü.emelt+Kgy; Eü.kiemelt+Kgy/), akkor támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a közgyógy igazolvány számát is. A közgyógyellátási igazolvány érvényességét nem kell feltüntetni. Valamennyi közgyógy jogcím esetén tárolás/nyomtatás előtt a program ellenőrzi, hogy a vény kiválthatósági dátuma korábbi-e, mint a közgyógy igazolvány érvényességi ideje. Nem megfelelőség esetén figyelmeztetést kapunk.

A Magyar Közlöny 2013. évi 130. száma alapján az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása. Ennek megfelelően:

1. Ha a gyógyszer bruttó fogyasztói ára meghaladja az 50.000 forintot :
- kiválasztás után a fő receptíró képernyőre visszatéréskor egy figyelmeztetés jelenik meg, ahol a rendszer felsorolja az 50.000 forint feletti készítményeket
- a fő receptíró képernyő bal felső sarkában lévő figyelmeztetésnél is felsorolásra kerülnek ezen készítmények
- a „Teljes” ár felirat mellett megjelenik az >50e  felirat
- a kiválthatósági dátum nem lehet üres
- a kiválthatósági dátum minden esetben ráíródik a vényre
- az ellátottság beállítástól függően ráíródik a vényre (30 napnál hosszabb esetben mindig, annál rövidebb esetben, csak ha megadtuk a beállításban)

2. Ha a gyógyszer bruttó fogyasztói ára kisebb vagy egyenlő 50.000 forinttal:
- a kiválthatósági dátum nem íródik rá a vényre
- az ellátottság beállítástól függően ráíródik a vényre (30 napnál hosszabb esetben mindig, annál rövidebb esetben, csak ha megadtuk a beállításban)
- vény tároláskor/nyomtatáskor figyelmeztetés jelenik meg, ha:
a, 90 napnál hosszabb a teljes felírási idő,
b, 50.000 forint feletti a készítmény és egy vényre több mint 30 napra írná,
c, ha az adott adagolás figyelembe véve lehetséges pont 30 napra felírni a gyógyszert, de több mint 30 nap jutna egy vényre.
pl.:10 szemes gyógyszert napi 1 szemmel egy vényre max 3 dobozzal írhat, de 4-gyel már nem; 60 szemes gyógyszert napi 4 szemmel szedve max 2 dobozzal írhat fel, de 3-mal már nem, de 2 szemmel szedve már csak 1 dobozzal írhat.
d, ha az adott adagolást figyelembe véve a pont 30 napos adagolás nem jön ki, akkor a 30-at meghaladhatja a felírás, de csak egy egységgel
pl.: 28 szemes gyógyszert napi 1 szemmel egy vényre max 2 dobozzal írhat, de napi 2 szemmel szedve már max 3 dobozzal.

Támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a TAJ azonosítót és BNO kódot. Ha a gyógyszer nem támogatott, akkor bármilyen jogcímen is írjuk fel a vényt, az nem támogatott felírásnak minősül, tehát NEM kell rányomtatni a receptre TAJ azonosítót és BNO kódot .
Ha a gyógyszer támogatott, de felírás jogcíme Teljes ár, akkor nem támogatott felírásnak minősül, minden más esetben támogatott a felírás. Segédeszköz, magistralis készítmény felírását is e szerint kell kezelni.
A vonalkódban és a jelentésekben ezen adatok továbbra is szerepelnek!

Az emberi erőforrások minisztere 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelete alapján, abban az esetben, ha a paciens a vényt nem Magyarországon kívánja kiváltani, ez a receptíráson megadható a Külföldi vény (Külf.) kapcsoló segítségével. Ilyen esetben a vény tartalom mezőben mindig a felírt készítmény neve szerepel a gyógyszerforma, a hatáserősség és a mennyiség megjelölésével (a koleszterin csökkentők esetében is).
További adatok, amelyek feltüntetésre kerülnek még:
o szakképesítések listája
o ország
o munkahely telefonszáma (ország előhívóval)
o email cím
o működési engedély száma
o felírt készítmény nemzetközi szabadneve feltüntetve a hatóanyagtartalmat, a gyógyszerformát, a mennyiséget és a hatáserősséget
Az orvosra, munkahelyre vonatkozó adatok megadhatók az Orvos/Praxis karbantartókban. Ha olyan készítményt ír fel, amely nem számlálható, akkor a nemzetközi szabadnév (hatóanyag) kiírásához szükséges adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Ezen adatokat ugyanott, ahol számlálhatóvá lehet tenni a készítményt lehet megadni Ha valamely adat nincs megadva, akkor a „Külf” felirat piros színnel jelenik meg.


Recept írás / megjegyzés jobb klikk - képernyőkép

A receptre rákerülő egyéb adatok a 'megj.+' gombsoron találhatók. Azok az adatok kerülnek rá a receptre, amelyeknél a gombok lenyomott állapotban vannak. A Vény előnézet panelen ezt leellenőrízhetjük, hogy milyen adatok kerülnek nyomtatásra. Természetesen továbbra is van lehetőség a jobb alsó fogaskerékkel állandóra beállítani bizonyos elemeket, hogy ezek mindig rákerüljenek a kinyomtatott receptre. A megjegyzés szövegbe, ténylegesen csak az a szöveg írható, amit szeretnénk az adott vényre ráírni. A szövegablakokra jellemző karbantartható készletbe felvehetjük a leggyakrabban használt sablonszövegeket, és azokból egy kattintással kiválaszthatjuk a szükségest. Természetesen hogy ezek a dolgok működjenek, éljenek, a megjelenő helyi menüből a bal egérgombbal ezt ki kell választani, meg kell jelölni, esetleg a már meglévő megjelölést meg kell szüntetni.

A receptekhez a szükséges BNO-t a BNO mezőbe írhatjuk be, vagy a mellette látható BNO nyomógombon keresztül elérhető BNO kereső rendszeren keresztül választhatjuk ki vagy a BNO mezőben jobb egérgombbal kattintva a megjelenő listából kiválaszthatjuk a háziorvosi ellátásnál megadott diagnózisokat. Az előző és th lapos készítmények az ott megadott BNO kódokat is 'hozzák magukkal'.


Adagolás megadása:

A 2012 március 1-től érvénybe lépő szabályozáshoz igazodva, a gyorsabb, könyebb és átláthatóbb vényfelírás elősegítése érdekében átalakítottuk a gyógyszer adagolás megadásának módját és a hozzá kapcsolódó egyéb akciók működését is (például: receptírás, th.lap, szakorvosi javaslat, kiemelt gyógyszer karbantartó).
A receptíráson már eddig is alkamazható adagolás help kikerült a receptírás főképernyőre, és abban az esetben, ha a Publikus Törzs alapján számlálható a készítmény mennyisége, a rendszer képes kiszámolni a készítményre vonatkozó felírhatósági dátumokat.
A jobb alsó sarokban található ikonnal kérhető egy info panel – a „Vény előnézet”. Az info panelen a kinyomtatandó vény képe jelenik meg, ezzel is segítve a helyes adatok megadását. A panel felső sorában látható beállítás ikonra kattintva háromféle vényméret közül választhatunk. Ha a képernyő felbontása ezt lehetővé teszi (min. 1024x768), akkor a panel automatikusan bekapcsolódik.
Az adagolás funkció működésének leírását két részre bontjuk, az egyik, amikor a készítmény számlálható, a másik pedig, amikor a készítmény nem számlálható.

Ha a készítmény számlálható :A Dos. mezőben található számmal kifejezhető adagolási mezők írhatóak. Ebbe beírva, vagy a léptetőkkel beállítva megadható a kívánt adagolás. A megadott adagolás automatikusan kiíródik a számmezők alatti szövegmezőbe (pl. 2 naponta 2x1 tabletta). A mennyiség mezők fölött jobb egérgombra a lebegő menüből kiválasztható a 'Részletes napi adagolás'. Az itt megadott értékek átemelődnek és átszámolódnak az adott készítmény adagolásába (szövegesen is). Az újonnan megadott .25, .5, .75 (a nem egész) adagolások 1, 1, 3 formátumban kerülnek át az adagolás mezőbe. Amennyiben nem tört számokban szeretnénk az adagolást a receptre nyomtatni (pl. 0.25, 0.5), akkor a jobb alsó sarokban található gomb segítségével a pipát vegyük ki a 'Nem egész adagolások 1/4, 1/2, 3/4 formátumban' opció elől. A teljes Dos. mezőben jobb egérgombbal előre felvihetők a kívánt adagolási módok, illetve választhat a már felvitt adagolásokból is:Az előre kialakítható adagolások csoportosíthatóak, illetve megadható minden egyes adagoláshoz egy tetszőleges szöveg is, ami tulajdonképpen, mint adagolás ráemelődik a vényre (pl. az „1 naponta 2x1 tabletta” helyett „1 naponta 2x1 tabletta reggel étkezés után”).
A szöveges adagolás mező nem írható, de jobb egérgombbal továbbra is kérhető benne a szöveges help. A mező mellett található gomb, váltógomb. Háromféle mód közül választhatunk, melyről mind a gombon látható képek, mind a mezők színe tájékoztat. Ezzel a megoldással kiegészíthetjük, vagy teljes egészében felülbírálhatjuk a program által számolt dátumot és szöveges adagolást:
 - az adagolás számolást teljes egészében a program végzi, és a számolt adagolás szöveges formában is átemelődik. A th.lapon, szak.javaslaton, kgy kezelésben is megjegyződik a beállítás.
, - az ellátva dátum számolást teljes egészében a program végzi, a számolt adagolás szöveges formában nem emelődik át, az kézzel írható. A th.lapon, szak.javaslaton, kgy kezelésben nem jegyződik meg a beállítás, de az ott beírt adatokat fogja a program beemelni.
 - az adagolás számolást nem a program végzi, csak szövegesen adható meg. A th.lapon, szak.javaslaton, kgy kezelésben is megjegyződik a beállítás.
Ha a programra bízzuk a számolást, a megadott adagolás alapján a program automatikusan feltölti az „Ellátva” adatokat. Amennyiben a vényszámot növeljük (2 vagy 3 példányra), szintén automatikusan látszódik, milyen dátumokat fog a program szerepeltetni azokon. Változtatni a dátumokat nem lehet, egyedül csak az első vény kiadhatósági dátumát lehet átírni. Ha ezt átírja, a program átszámolja a többi dátumot is az adagolásnak megfelelően. Szintén átszámolódnak a dátumok, ha az adagoláson vagy doboz számon változtat.
Az újfajta adagolás bevezetésekor, ha a therápiás lapról vagy az előző készítmények közül írunk fel, akkor még a számos adagolások (mivel az előző verzióban még nem létezett) nincsenek kitöltve. Ilyen esetben csak a szöveges adagolás emelődik át a vényre. Ha ilyenkor beállítjuk a hozzá tartozó számos adagolást, azt a rendszer megjegyzi, és onnantól valamennyi olyan adagoláshoz, amit átvezettünk, képes betölteni a program a számos adagolást is. Például: ha a szöveges adagolásban „napi 1” szerepel. Beállítjuk hozzá, hogy a „napi 3x1” az „1 naponta 3x1”-et jelent, akkor a következő receptíráskor bárkinél, bármilyen készítménynél (ami számlálható!), ahol a „napi 3x1” szerepel az adagolásban, automatikusan megjelenik az „1 naponta 3x1”.

A megjelenítendő szövegben automatikusan beíródik a készítmény kiszerelése. Az alábbi táblázat a megjelenítési módszert mutatja:


Ha a készítmény nem számlálható:A Dos. mezőben található számmal kifejezhető adagolási mezők nem élnek ! Az adagolás megadása csak kézzel lehetséges (mint régebben). Az adagolás mezőn jobb egérgombbal kérhető a szöveges help.
Az „Ellátva” adatokat a program nem képes az adagolás alapján feltölteni. Megadható az első vénynek a kiadhatósági és lejárati dátuma. Az '-ig' mezőbe jobb egérgombbal kattintva segítségként számol nekünk a program (30, 60 és 90 nap közül választhatunk, vagy külön egy dátumot a naptárból). Az első ellátva –ig dátum melett található nyilakkal napban is megadható a dátum. Két illetve három vény felírás választása esetén ezt automatikusan átszámolja a program.
Ilyen esetben a rendszer megjegyzi, hogy az adott adagolásban, adott készítményt milyen kiadhatósági időre állítottuk be az előző felíráskor, és a következő ugyanezen készítmény, ugyanezen adagolásánál ezt az időtávot felajánlja. Például: a készítményt 1 dobozzal napi 1x2-es adagolással 28 napra írtuk ki előzőleg, akkor a következő ugyanilyen készítménynél, ha beírjuk az 1x2-es adagolást automatikusan megjelenik a 28 nap.

Ha a kiválthatóság dátuma több mint 3 hónappal későbbi, mint a felírás dátuma, a program figyelmeztetést küld.

Gyógyszer számlálhatóvá tétele:

Gyógyszerek esetében, ha a készítmény nem számlálható, a fő receptíró képernyőn található 'kisz.' gombra kattintva, megadható a teljes mennyiségre számított mennyiség és kiszerelési egység.

A 'Kiszerelés kézi megadása' ablakban adjuk meg a gyógyszer Teljes kiszerelését. Ha ezt megadtuk, akkor a készítmény un. számíthatóvá válik és a program ugyanúgy képes kezelni, mint a PUPHA-ban az OEP által megadott egyéb gyógyszereket (pl. a beírt adagolás alapján ki tudja számolni az ellátottságot). Lehetőség van tetszőleges szöveg megadására is, így a vényre kerülő adat pontosabb lehet, pl.: Kiszerelés: 100 ml szirup.A kiszerelés csak a receptíró képernyőn keresztül adható meg, de a therápiás lap karbantartóban, szakorvosi javaslat és közgyógy kezelés képernyőkön is felhasználja a program.

A jobb alsó fogaskerékkel beállítható értékek:

  • Vényre - 'Ellátva X napra' csak 30 napnál hosszabb esetben: Ha ez a beállítás aktív, akkor a nyomtatott vényre csak abban az esetben kerül rá az ellátva adat, ha a felírás több mint 30 napra szól, ellenkező esetben (ha ez nincs kijelölve) az ellátva adat, akkor is rákerül, ha kevesebb mint 30 napra írujuk fel a receptet
  • Kezdő kiválthatósági dátum mindig a munkadátum legyen: Alapesetben a kiválthatósági dátum az előző ugyanezen készítmény ellátva dátumához igazodik. Ezt felülbírálhatjuk, hogy mindig az adott naptól kínálja fel a program
  • Adagolás beemelés, mentés esetén, ne jelenjen meg üzenet: Alapesetben, ha egy már számolható, de a pl. a th.lap alapján még nem beállított adagolásnál -bizonyos esetben- kérdés jelenik meg az adagolás átemelésére


Amennyiben a felírt készítmény kiszerelését, felírási darabszámát és adagolását figyelembe véve a felírás 28 napnál kevesebb illetve 31 napnál hosszabb (nem egy havi), és több havi adagot kívánunk felírni 2 vagy 3 vényen, akkor recept nyomtatáskor/tároláskor a következő üzenet jelenik meg:
„A kiválasztott készítmény nem felel meg a jogszabály szerinti, legfeljebb 3 havi mennyiségű, vényenként 1 havi mennyiségű rendelési formának.”
Ebben az esetben saját felelősségére kinyomtathatjuk a 2/3 vényt. pl. egy 20 szemes kiszerelésű készítményt szeretne felírni 3 hónapra a paciensnek napi 1x1-es adagolással. Akkor - a rendelet szerint - ezt csak egy vényen tehetjük meg úgy, hogy 4 (vagy 5) dobozzal írjuk fel.


Szakorvosi javaslat lejárta
Receptíráskor, ha emelt, illetve kiemelt jogcímmel történik a felírás és az ellátva –ig adat túlnyúlik a szakorvosi javaslat érvényességi idején, a szakorvosi javaslat érvényessége mező pirosra vált. A vizsgálat figyelembe veszi a több havi felírást, tehát ha pl. az első vény még érvényes, de a második már nem, akkor is mutatja a program. Tárolás/nyomtatás előtt ilyen esetben egy figyelmeztető üzenet jelenik meg. Jogcímtől függetlenül, ha a paciens rendelkezik az adott készítményre vagy hatóanyag alapján másra érvényes javaslattal, de az 1 hónapon belül lejár, sárga színnel jelenik meg a lejárati dátum.

Hatóanyag szerinti felírás
A 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet 9. §-a alapján a C10AA ATC csoportba tartozó gyógyszereket az orvos kizárólag nemzetközi szabadnéven rendelheti. Így, a kinyomtatott vényre nem a gyógyszer megnevezése kerül, hanem a Publikus Gyógyszertörzs által megadott un. nemzetközi szabadnév. A teljes gyógyszer kiválasztást és kezelést ez nem érinti, tehát ott továbbra is a konkrét készítményt kell használni. A lekérdezésben is látszódik ez a szadnév, de zárójelben látható a konkrét készítmény is.

Jegyzék
A Hatóanyag szerinti felíráshoz kapcsolódva, az ablak jobb szélén található Jegyzék gomb segítségével lehetőség van a Recept nyomtatás után a felírt készítményekről egy un. jegyzék nyomtatására. Ez csak a készítmény(ek) nevét és adagolását tartalmazza. A Jegyzék gombra jobb egérgombbal kattintva megkapjuk a karbantartó képernyőt, ahol egy általános szöveget is megadhatunk, amely minden jegyzékre rákerül, illetve beállíthatjuk a jegyzék formátumát és a nyomtatót, amelyre nyomtatni szeretnénk. Beállítható továbbá, hogy a jegyzékben a paciensnek valamennyi aznap felírt, vagy csak az aktuálisan felírt készítmények legyenek benne. A recept képenyőn a beállítások között megadható, hogy Sorozat nyomtatás után automatikusan legyen jegyzék nyomtatás is.

A Tájékoztató gombbal egy, a pácienssel aláírandó nyilatkozatot nyomtathatunk ki, ami igazolja, hogy a páciens a gyógyszeres kezeléséről, illetve gyógyászati segédeszköz ellátásáról érhető és részletes tájékoztatást kapott. Alapbeállításként egy sablon szöveg kerül kinyomtatásra mely jobb egérkattintásra testreszabható.
A nyomtatható betegtájékoztató és segédeszköz nyilatkozatokat többféle formátumban is elkészítettük. Mindkét esetben a gombon jobb egérgombbal hívható elő a karbantartó képernyő, ahol kiválaszthatjuk a kívánt formátumot (OEP vény (előnyomott), OEP vény (üres), A4 álló, A5 álló, A5 álló közép, Blokk széles (76mm)) és nyomtatót.

A program tájékoztat minket a páciens előző felírásairól egy ablakban. Itt dátum szerint szerepelnek az előző felírások. A program jelzi, hogy ugyanazon hatóanyagból mikor történt felírás, illetve, hogy azonos ATC5-tel mikor történt felírás. Tehát ha a páciens a felírandó gyógyszerrel ATC5 kód alapján azonos készítménnyel még ellátott (több mint 20 napra való adag van a nyilvántartás alapján a páciensnél) mutatja a program.
Ebben a tájékoztató ablakban megjelenik a készítmény első felírásának dátuma. Ezt csak abban az esetben mutatja a program, ha:

    - a recept képernyő magassága ezt lehetővé teszi,
    - a felírások közötti maximum 6 hónap. pl. 2012.08.15-én és 2012.09.18-án kapott a készítményből. Ha az ezt megelőző felírás 2012.03.23 (6 hónapon belül van), akkor az jelenik meg, de ha 2012.02.01 (6 hónapon kívül van), akkor a 2012.08.15 dátumot mutatja a program. A képen az első eset látható.A Vény vonalkód mezőben lehetőségünk van megadni, hogy a felírt készítményt milyen vonalkódú receptre írtuk fel. Ezt a kódbekérést automatikusra is állíthatjuk. Ilyenkor a program növeli vagy csökkenti a vonalkódokat a mező végén látható nyomógombnak megfelelően, csökkenő vagy növekvő sorrend. Persze ez a módszer csak akkor ad jó megoldást, ha a vényeket szigorúan egymás után, sorba rendezve helyezzük be a nyomtatóba, és nem történik semmi probléma a nyomtatás során.


Ha nem tudjuk, hogy melyik készítményt melyik vényre fogjuk nyomtatni, akkor kapcsoljuk be a vény vonalkód ellenőrző ablakot. Ekkor a receptírás befejezésekor, a receptírás ablak bezárása után megjelenő táblázatban a nyomtatási sorrendnek megfelelően megtalálhatjuk a készítményeket és mellette megadhatjuk a megfelelő vonalkódokat.


Recept írás / vonalkód megadás - képernyőkép

A kódok megadása történhet gépeléssel, illetve a számítógéphez csatlakoztatott vonalkód-olvasóval. Vonalkód-olvasó használata esetén kattintson az első vonalkód mezőbe, majd a megfelelő recepten olvassa be a vonalkódot az olvasón található nyomógomb benyomásával. A beolvasás gyors folytatása érdekében a kurzor automatikusan a következő recept vonalkód mezőjébe ugrik, és ön már kattinthatja is a következő vonalkódot. Az ellenőrzés gomb segítségével a beírt vonalkód helyességét ellenőríztethetjüka programmal. Itt is lehetőségünk van Jegyzék és Tájékoztató nyomtatásra. 

Amennyiben a programmal magán orvosi (nem oep finanszírozott ellátás) vényeket is írunk fel, akkor a programmal elkészíthetjük a MOJ vényjelentést is. Ehhez a 'Magán' jelölő mezőt meg kell jelölnünk. Csak azok a vények szerepelnek a MOJ recept jelentésben, melyekhez ezt a mezőt bejelöltük, a BNO és vény vonalkódot megadtuk. Ha valamely adat hiányzik, az a recept kimarad a jelentésből.

A számítógéphez a legkülönfélébb nyomtatók csatlakoztathatók. Ezek ha kis mértékben is, de eltérően nyomtatnak. Hogy minden a receptre nyomtatni kívánt jelölés, adat a megfelelő helyre kerüljön, ehhez a recept nyomtatási képét egyszer be kell állítani. Hogy éppen melyik nyomtató mely receptformátumát használjuk, azt a 'Vény' mezőben választhatjuk ki, a már létrehozott vényformátumok közül. Ha ezt egyszer megtettük, addig ezt a vényt kapjuk alapértelmezett vényként, amíg meg nem változtatjuk újra. A kiválasztás a mező végén látható nyílra történő kattintás után megjelenő választékablakból lehetséges.
Amennyiben az ablak jobb alsó sarkában a  gombra kattintunk, akkor a megjelenő helyi menüben újabb beállítási lehetőségeket találunk. Itt kapcsolhatjuk be pl. az orvos adatok nyomtatását, abban az esetben, ha olyan biankó receptet használnánk, melyeken az orvos adatok nincsenek előre nyomtatva. Amíg a bejelölés 'pipáját' ott hagyjuk, addig a program automatikusan nyomtatja az
orvos adatokat .

Kérhetjük a páciens adatainak 'sűrítését' is. Ezt abban az esetben célszerű bekapcsolni, ha a recepten a nyomtatónk által nyomtatott adatok nem igazán akarnak elférni a megadott helyen. Ekkor a program kicsit más elrendezésben jeleníti meg ezeket. Külön kapcsolhatjuk a kögyógy keret figyelést és azt, hogy a közgyógy jogcím mindig legyen beállítva. Ebben az esetben, amennyiben a gyógyszer adható közgyógyra és a páciensnek van érvényes közgyógy száma a program automatikusan a közgyógy jogcímet állítja be. 


Amennyiben az összeállított vényt a páciensnek ezentúl rendszeresen fel szeretnénk írni, akkor a 'Therápiás lapra egyéb készítményként felvesz' nyomógomb segítségével egy gombnyomással felvehetjük a
Therápiás lapon szereplő készítmények közé. Ekkor minden adat, amit a recepten megadtunk, jogcím, BNO kód, dosirozás, készítmény neve, mennyiség, kiszerelés átadásra kerül. Amennyiben a választott készítmény már szerepel a th.lapon, a gomb nem él.
Ha a választott készítmény már szerepel a th.lapon, akkor eldönthető, hogy az aktuális felírási adatait visszaírja-e a program. A (igen) , (nem) gomb mutatja, hogy recept tároláskor a th.lapra visszaíródik-e az esetleges változtatás vagy sem. Ha a készítmény nincs a th.lapon, akkor a gomb nem él. A 'Gyűjtő'-ben a 'Th.l.vissza' oszlopban ez szintén beállítható.
A gombra kattintva az aktuálisan felírandó készítmény a szakorvosi javaslatok közé átemelhető. Ilyenkor a receptíráskor kitöltött adatokat átveszi a program a javaslat adatai közé. Ezen okból már a receptíráson is megadható a szakorvos pecsétszáma és a javaslat érvényességi ideje. Ha a recepten nincs megadva a pecsétszám, eüpont, adagolás vagy BNO, de a
Szakorvosi javaslaton megadjuk, akkor visszatérve ezeket beemeli a Receptírás ablakba a program. Ha valamelyik adatot az előző négy közül megadtunk a Receptírás ablakban, de a Szakorvosi javaslaton átírjuk akkor az nem íródik vissza!

Szükség lehet a programból biankó receptek nyomtatására. A visual Ix programok alkalmasak biankó vények paciens adatok nélkül, illetve gyógyszer nélküli nyomtatására. Az elsőt használhatjuk, ha több pacienshez kell kimenni, és biztosan kell felírnom egy ilyen készítményt, de nem tudom kinek fogyott el. Ekkor a helyszínen csak meg kell fejelni a receptet. A második esetben ki kell menni a pacienshez, biztosan tudjuk, hogy fogunk neki felírni valamilyen készítményt, de nem tudjuk még milyen gyógyszere fogyott el. Ekkor a helyszínen a recept tartalma töltendő ki. A biankó vények megfelelő nyomtatását az ablak közepén található kereten belül tudjuk bejelölni. Ha még nem választottunk készítményt, akkor gyógyszer nélkül, ha már van készítmény választva, akkor beteg adatok nélkül tudunk biankó vényt készíteni, a megadott darabszámban. Ha gyógyszer nélküli biankó receptet szeretnénk nyomtatni, akkor nyomtatás előtt megjelenik egy kérdés, hogy a program nyomtasson-e TAJ számot a vényre. Ez a kérdés 'Sorozat' nyomtatása esetén egyszer, egyenkénti ('Ok') nyomtatásnál minden esetben megjelenik. Fontos!   A rendelőn kívül, nem számítógéppel felírt recepteken szereplő adatokat jegyezzük meg, mert a rendelőbe történő visszaérkezéskor ezeket célszerű a számítógépbe rögzíteni. Magán orvosoknak, IBR-ben résztvevőknek, tételes betegforgalmi jelentéshez elengedhetetlenek, kötelezőek. A vonalkódra is szükség van. Azt is fel kell jegyezni, a számítógépbe be kell rögzíteni, 2006 július 1 óta a magán orvosoknak kötelező.

Kézipatikai modullal rendelkező felhasználóink megjelölhetik azt is, hogy a felírt készítményt saját kézipatikájukból adták ki. Jobb egérgombbal egyszerre beállíthatjuk, hogy az összes készítményt -ami készleten van- a kézipatikából adja a program vagy sem. Kézipatika számla készítésekor tételenként megadható az ÁFA kategória, a kinyomtatott számlán szerepel a támogatási összeg is, amennyiben a készítményt valamilyen támogatási jogcímmel írjuk fel. A beállítások között (jobb alsó fogaskerék ) megadható, hogy „Kézipatika esetén a limit alá csökkenéskor nincs figyelmeztető ablak”. A további figyelmeztetések megjelennek. Ha a készítményből a készlet a limit alá csökken, akkor a készlet mező háttere sárgára vált.

A kézipatikánál lévő első szám az aktuális felírás során számolt teljes összeget jelenti a beteg szempontjából. Figyelembe veszi a jogcímet, darabszámot és vényszámot. Tehát ha két gyógyszert is felír és mind a kettőt a kéziptaikából, a szám e két gyógyszer beteg számára fizetendő összeg szummája lesz.

Ugyancsak a keretben jelölhetjük be, hogy az elkészített, összeállított vényeket csak nyomtatni, csak tárolni vagy nyomtatni és tárolni is szeretnénk. Alapból a program mindkét jelölő mezőt bekapcsolja, nyomtat is és tárol is. Nyomtatjuk a vényt, hogy oda tudjuk adni a paciensnek. Erre nincs szükség ha pl. a paciens lakásán kézzel felírt vényt rögzítjük a számítógépbe. Ekkor kikapcsoljuk e 'Nyomtatandó' jelölő mezőt. Tároljuk a vényt, mert egy fontos adat az ellátás során. De mi van, ha a vényt már úgymond egyszer kinyomtattam, tároltam, de a nyomtatási folyamat során 'beragadt' a nyomtatóba, elszakadt, nem olvasható, összegyűrődött stb. Ekkor újra össze kell állítani a vényt, ki kell nyomtatni, hogy odaadhassuk a paciensnek, de nem kell tárolni. Ha tárolnánk, akkor mintha kétszer írtuk volna fel egy nap ugyanazt a készítményt. Ekkor ki kell kapcsolni a 'Tárolandó' jelölő mezőt.

Egy újabb recept elkészítéséhez kattintsunk az 'Új' nyomógombra és a legutoljára használt, megjelölt készítmény csoportot tartalmazó ablak jelenik meg, melyből a kiválasztást folytathatjuk. Ha egy kiválasztott készítményt mégsem szeretnénk 'receptté készíteni', akkor a 'Töröl' gombbal vehetjük ki az aktuális készítményt ('Név' mezőben látható ) a receptre kijelölt készítmények közül.
Az aktuális recept az 'Ok' nyomógombra kattintva nyomtatódik, tárolódik (a bejelölésnek megfelelően).
Amennyiben több készítményt választottunk ki, pl a therápiás lapról, úgy az összes recept egy gombnyomással a 'Sorozat' nyomógombbal kinyomtatható. Ha nem teljesen összeállított receptekből választottunk (előző, vagy ther.lap) akkor a sorozat megnyomása előtt pörgessük át az összes receptet, ellenőrizzük, hogy a szükséges adatokat megadtuk-e. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a 'Gyűjtő' gombra kattintunk, ahol egyszerre egy listában látjuk a kiválasztott készítményeket. Itt tetszőlegesen beállíthatjuk egy képernyőn a gyógyszerek adatait. A kiemelt oszlop névre kattintva lehetőség van egy 1, 2 illetve 3 vényre való nyomtatást egyszerre, valamennyi készítményre beállítani. Majd a vissza gombbal visszatérhetünk a receptírás képernyőhöz, vagy a 'Vissza+Sorozat' gombbal a gyűjtő képernyőről visszatérve automatikusan elindul a vény nyomtatás úgy mintha a 'Sorozat' gombot használnánk. A jobb alsó sarokban található gomb segítségével beállítható a 'Sikeres nyomtatás után az ablak bezárása' opció. Ennek hatására a recept(ek) nyomtatása után a receptíró képernyő automatikusan bezáródik.

Amennyiben a receptek között volt olyan készítmény, mely értesítés köteles (pl. kábítószer), akkor az 'Értesítő' nyomógomb figyelmeztető piros színű lesz. Ezzel jelzi a program, hogy erről a készítményről egy értesítőt készített a nyilvántartásába, melyet a számítógépből majd ki lehet nyomtatni. Ekkor a receptírás befejeztével, a receptírás ablak bezárása után megjelenik az Értesítő kezelése ablak, melyben összeállíthatjuk, ellenőrizhetjük, megadhatjuk az értesítőhöz szükséges adatokat. Ezt az ablakot csak akkor kapjuk, ha még erről a készítményről a meghatározott időszakon belül nem készült értesítő. Ellenőrzött szerek gyógyászati célra történő rendelésénél csak 1 példányra kell felírni a készítményt.

Frissítés dátuma: 2016.08.31.