logo
Üdvözöljük Vendég! A funkciók eléréséhez szükséges a Bejelentkezés vagy Regisztráció.

Figyelmeztetés

Icon
Error

2 Oldalak12>
vargas Offline
#1 Hozzászólás : 2018. május 7. 10:23:52(UTC)
vargas

Rang: Veterán (Szint 20 - Max)

Csatlakozott: 2008.10.10.(UTC)
Hozzászólások: 2 225
Helység: Csobánka

Adott köszönetek: 93
Kapott köszönetek: 657 esetben, 500 hozzászólásban
Új Törzskarton!

Megjelent az új törzskarton szakmai leírása az AEEK honlapján. Május 11-én egyeztetésre várnak bennünket, mint alapellátási szoftverfejlesztőket a megvalósítás kapcsán. Erre a megbeszélésre szeretnénk összegyűjteni háziorvos-partnereink Új törzskartonnal kapcsolatos véleményeit, kéréseit, kérdéseit annak reményében, hogy ezt képviselni illetve közvetíteni tudjuk a jogalkotó felé.

Ezért kérjük Önöket, hogy véleményüket, konkrét javaslataikat osszák meg itt ezen a fórumon, vagy juttassák el számunkra az infomix@infomix.hu címünkre. Igyekszünk minden, Önök által jelzett információt eljuttatni, s az arra kapott válaszokat természetesen megosztjuk itt a fórumunkon.
Varga Sándor
dr. Szemerédi László Offline
#2 Hozzászólás : 2018. május 7. 10:45:20(UTC)
dr. Szemerédi László

Rang: Veterán (Szint 15)

Csatlakozott: 2014.06.25.(UTC)
Hozzászólások: 135
Helység: Kiskunfélegyháza

Adott köszönetek: 102
Kapott köszönetek: 44 esetben, 28 hozzászólásban
Nem tudom elképzelni, hogy a törzskartonozás a gyakorlatban meg tud valósulni. A rendelési idő 100%-ban kitöltött a munkánkkal, a rendelési időbe nem fér bele az új törzskarton felvétele. Ráadásul nekünk (és sokaknak) pl. a rendelés után át kell adni a helyet a következő rendelésnek.

Ezen felháborodásom és szkepticizmusom miatt még nem tanulmányoztam a rendelet részleteit. Mindazonáltal jó lenne a törzskartonnál a nővér által rögzíthető ill. a mindenképpen orvos által rögzítendő adatokat különválasztani.

És ha a beteg nem kíván adatot szolgáltatni, akkor azt már a felvétel elején lehessen rögzíteni, hogy rövidre zárhassuk.
Dr Pászthory Erzsébet háziorvos
#3 Hozzászólás : 2018. május 7. 11:06:22(UTC)
Vendég
Rang: Vendég

Csatlakozott: 2008.10.09.(UTC)
Hozzászólások: 1 064

Kapott köszönetek: 3 esetben, 2 hozzászólásban
A törzskarton egy rémálom! Mindenképpen szükségesnek tartom a legelejére egy beteg-beleegyező rovatot tenni, mert intim kérdésekről nem biztos, hogy a beteg be akar nekem majd számolni.
Az sem világos, hogy mi lesz az adatvédelemmel????
Vendég
#4 Hozzászólás : 2018. május 7. 12:27:36(UTC)
Vendég
Rang: Vendég

Csatlakozott: 2008.10.09.(UTC)
Hozzászólások: 1 064

Kapott köszönetek: 3 esetben, 2 hozzászólásban
A Törzskartonnal kapcsolatban mindenképpen jó lenne, ha folyamatosan át lehetne menni a következő státusz beírásához.
Idegesítő, hogy mindig le kell "okézni" az adott státuszú törzskartont és utána kimenni, majd ismét megkeresni a következő
státusz időpontját. Ez akkor időrabló, ha új, praxisba jelentkező betegünk van és már nem újszülött korú, hanem legalább 7 éves.
Ekkorra már túl lesz legalább 17 státuszvizsgálaton.

Nagyon hálás lennék, ha ezen lehetne változtatni és folyamatosan lehetne beírni az adatokat.

Köszönöm fáradtságos munkájukat!!!

dr.Szabó Ágnes Győr Offline
#5 Hozzászólás : 2018. május 8. 8:02:44(UTC)
dr.Szabó Ágnes Győr

Rang: Kezdő (Szint 0)

Csatlakozott: 2017.10.11.(UTC)
Hozzászólások: 4

Adott köszönetek: 1
Hova kerülnek az eddig szolgáltatott adatok? A B300, a jövőben az e-profil, az EESZT-be küldött adatok? Nem tudnak kommunikálni egymással a hivatalok?
A törzskartonban szerintem az alapbetegségek, a rendszeresen szedett gyógyszerek és a gyógyszerallergiák kellene, hogy szerepeljenek. Az összes többi adat benne van a NEAK-nak és az EESZT-nek küldött jelentésekben.
Gabi Offline
#6 Hozzászólás : 2018. május 11. 15:28:53(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Ma délelőtt megvolt az AEEK hivatalos konzultációja az új törzskartonnal kapcsolatban. A párbeszéd alapja az OALI honlapjára feltett 2 db. Műszaki leírás. Elsősorban informatikai kérdések kerültek napirendre- hiszen az informatikai megvalósíthatóság kérdését jártuk körül (pld.központi adattörzsek,adatstruktúrák,beépíthető automatizmusok,adatforrások ), de néhány olyan témát is érintettünk ami a megvalósítás mikéntjét befolyásolhatja (pld. orvos/asszisztens szerepe és jogosultsága, kitöltés folyamata, megszakíthatósága, frissítési gyakorisága).

A szerintem lényeges információkat az alábbiak szerint tudnám összefoglalni- természetesen a mai infók alapján:

Az új törzskarton az eredeti (és érvényes) jogi szabályozás szerint 2018 július 1.-től életbe lép.A kapott műszaki leíráshoz képest további, kisebb módosítások várhatóak. Még születni fog egy szakmai kitöltési útmutató , egy nyomtatási formátum valamint egy olyan egységes adatstruktúra ami lehetővé teszi a törzskarton adatainak átadását/átvételét. A szakmai útmutatót, valamint a nyomtatási formátumot 2 hét múlvára ígérték. Az adat-kommunikáció az EESZT-n keresztül van elképzelve, ezért az egységes adatstruktúrát az EESZT-t fejlesztő csapattal kell kialakítaniuk- a jövő héten hétfőn lesz egy találkozó, keddre ígértek tájékoztatást.
A fentiek alapján az a félelmünk, hogy július 1-re nem lesznek kész megoldások - ami sajnos azt is jelenti hogy az új törzskarton funkció egy folyamatos "utógondozással" fog alakulni, finomodni.

Köszönjük mindenkinek a törzskartonnal kapcsolatos véleményét- akár itt a fórumon, akár közvetlenül nekünk címezve juttatta el. Az egészet egy dokumentumba szerkesztve (név nélkül) átadtuk az OALI illetékeseinek.

Gabi Offline
#7 Hozzászólás : 2018. május 14. 10:59:22(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
A törzskartonra jelenleg érvényes jogi szabályozás:

11. § A Hr. a következő 18/A. §-sal egészül ki:
„18/A. § (1) A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottakról törzskartont vezet. A törzskarton az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvényben meghatározott személyazonosító adatokon túl a 3. és 4. számú melléklet szerinti adatokat tartalmazza. A biztosított részéről a 3. számú melléklet 8. pontja és a 4. számú melléklet 8. pontja szerinti adatok szolgáltatása önkéntes, erről a biztosítottat tájékoztatni kell.
(2) A biztosított vizsgálatakor a biztosított állapota szerinti vizsgálati értékeket és állapotokat rögzíteni kell a törzskartonban. A biztosított a törzskarton adatait írásban vagy elektronikus úton is a háziorvos rendelkezésére bocsáthatja.
(3) Ha a háziorvos vegyes körzetben látja el a hozzá bejelentkezetteket, 18 év felettiek esetén a 3. számú melléklet szerinti, 18 év alattiak esetén a 4. számú melléklet szerinti törzskartont kell vezetnie.
(4) A háziorvosi ellátás során használatos informatikai rendszereknek képesnek kell lenniük a 3. és 4. számú mellékletben meghatározott adattartalmak kezelésére. Vegyes körzet esetén az informatikai rendszert úgy kell kialakítani, hogy mindkét típusú törzskarton vezetésére alkalmas legyen.
(5) A törzskartont vezető informatikai rendszernek képesnek kell lennie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (a továbbiakban: EESZT) történő kapcsolódásra. A törzskarton szerinti adatok az EESZT-ben található adatok alapján is kitölthetők.
(6) A törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszernek
a) képesnek kell lennie az EESZT-ben tárolt, a törzskarton szempontjából releváns adatok fogadására,
b) alkalmasnak kell lennie arra, hogy más háziorvoshoz történő átjelentkezés támogatása érdekében az új választott háziorvos számára a törzskartont a (9) bekezdés szerint közzétett formátumban előállítsa, valamint az újonnan átvett biztosítottak esetében a korábbi háziorvos rendszeréből e bekezdés és a (9) bekezdés szerinti formátumban előállított törzskarton adatokat be tudja olvasni.
(7) A törzskarton adattartalmát lehetőség szerint, a biztosított orvosi vizsgálaton történő megjelenéseit is figyelembe véve, 3 évente felül kell vizsgálni, azzal, hogy be-, illetve átjelentkezéskor, valamint egészségi alkalmassági vizsgálat elvégzésekor a szükséges változások rögzítése szükséges. Ez a rendelkezés nem érinti a jogszabály által kötelezően elvégzendő vizsgálatok gyakoriságát, illetve az ezzel összefüggésben szükségessé váló adatfelvételt.
(8) A törzskartonba történő bejegyzést követően a biztosított részére összefoglaló dokumentum kerül átadásra, amelyről a beteg lemondhat.
(9) A törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerek számára a törzskarton részletes műszaki leírását, a (6) bekezdés szerinti formátum leírását és a törzskarton formanyomtatványát az ÁEEK a honlapján közzéteszi.
(10) A törzskarton kitöltéséről szóló útmutatót az Egészségügyi Szakmai Kollégium a honlapján közzéteszi.”
12. § A Hr. a következő 21. §-sal egészül ki:
„21. § Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 28/2017. (X. 25.) EMMI rendelettel (a továbbiakban: Módr.2.) megállapított, a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerek számára a törzskarton részletes műszaki leírását, a formátum leírását és a törzskarton formanyomtatványát az ÁEEK 2018. május 1-jéig teszi közzé a honlapján.”
13. § A Hr. a következő 22. §-sal egészül ki:
„22. § A Módr.2.-vel megállapított törzskarton adatait a háziorvos 2018. július 1-jétől számított 3 éven belül tölti fel a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe, azzal, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30%-ának adatait szükséges feltöltenie.”
Gabi Offline
#8 Hozzászólás : 2018. május 30. 17:06:12(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Kedves Partnereink,
A mai napon kaptunk Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságától egy bővített/módosított kiadványt a felnőtt (18 éven felüli) törzskarton műszaki leírásával kapcsolatban. Kollégáim már nézik, hogy milyen változás , pontosítás került bevezetésre. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy az előírt határidőre olyan megoldást tudjunk az Önök számára biztosítani, amely a lehető legkevesebb adminisztráció mellett lehetővé teszi Önök számára a szakmai elvárásoknak megfelelő kitöltést. Mind a visualIxdoki mind az Ixnet rendszerünket elkezdtük felkészíteni az új törzskartonnal kapcsolatos feladatok ellátására.
Géczi Gabriella
 2 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Hajnalné 2018.05.30.(UTC)-n, Dr Rétei Ágnes 2018.05.31.(UTC)-n
Hajnalné Offline
#9 Hozzászólás : 2018. június 6. 14:44:38(UTC)
Hajnalné

Rang: Veterán (Szint 19)

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 202
Helység: Budapest II.

Adott köszönetek: 81
Kapott köszönetek: 20 esetben, 18 hozzászólásban
Tisztelt Infomix!
Az lenne a kérésünk -ha megoldható- , hogy az új törzskartont lehessen kinyomtatni kitöltésre vagy e-mailben elküldeni a pácienseknek!
Köszönjük
 1 felhasználó köszönte meg Hajnalné-nak ezt a hasznos hozzászólást.
dr. Szemerédi László 2018.06.07.(UTC)-n
Gabi Offline
#10 Hozzászólás : 2018. június 6. 16:22:13(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: Hajnalné Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Tisztelt Infomix!
Az lenne a kérésünk -ha megoldható- , hogy az új törzskartont lehessen kinyomtatni kitöltésre vagy e-mailben elküldeni a pácienseknek!
Köszönjük


Mindenképpen! Ígéret van arra, hogy a nyomtatási formátumot is megkapjuk az AEEK-tól, hogy egységes legyen minden praxisban. Azt azért kíváncsian várom, hogy hány oldalból fog állni ?! Mosoly
Fejlesztőink már ezerrel dolgoznak rajta (és még a számlázáson).
 2 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Hajnalné 2018.06.06.(UTC)-n, dr. Szemerédi László 2018.06.07.(UTC)-n
dr. Szemerédi László Offline
#11 Hozzászólás : 2018. június 7. 6:00:40(UTC)
dr. Szemerédi László

Rang: Veterán (Szint 15)

Csatlakozott: 2014.06.25.(UTC)
Hozzászólások: 135
Helység: Kiskunfélegyháza

Adott köszönetek: 102
Kapott köszönetek: 44 esetben, 28 hozzászólásban
Eredetileg általa: Gabi Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: Hajnalné Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Tisztelt Infomix!
Az lenne a kérésünk -ha megoldható- , hogy az új törzskartont lehessen kinyomtatni kitöltésre vagy e-mailben elküldeni a pácienseknek!
Köszönjük


Mindenképpen! Ígéret van arra, hogy a nyomtatási formátumot is megkapjuk az AEEK-tól, hogy egységes legyen minden praxisban. Azt azért kíváncsian várom, hogy hány oldalból fog állni ?! Mosoly
Fejlesztőink már ezerrel dolgoznak rajta (és még a számlázáson).


Nagyon jó lenne a betegnek átadható/elküldhető kérdőív! Sztem csak így van valamekkora realitása, hogy megvalósítható legyen az évi 30%. Nincs idő arra várni, hogy amikor feltesszük a kérdést, hogy mióta áll fenn x. krónikus betegsége, a beteg nézzen maga elé és gondolkodjon. A beteg által kitöltött kérdőív rögzítése is nagy pluszmunka, de mégis időzíthető/programozható.

Köszönettel:dr Szemerédi László
Gabi Offline
#12 Hozzászólás : 2018. június 7. 8:56:41(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: dr. Szemerédi László Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: Gabi Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: Hajnalné Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Tisztelt Infomix!
Az lenne a kérésünk -ha megoldható- , hogy az új törzskartont lehessen kinyomtatni kitöltésre vagy e-mailben elküldeni a pácienseknek!
Köszönjük


Mindenképpen! Ígéret van arra, hogy a nyomtatási formátumot is megkapjuk az AEEK-tól, hogy egységes legyen minden praxisban. Azt azért kíváncsian várom, hogy hány oldalból fog állni ?! Mosoly
Fejlesztőink már ezerrel dolgoznak rajta (és még a számlázáson).


Nagyon jó lenne a betegnek átadható/elküldhető kérdőív! Sztem csak így van valamekkora realitása, hogy megvalósítható legyen az évi 30%. Nincs idő arra várni, hogy amikor feltesszük a kérdést, hogy mióta áll fenn x. krónikus betegsége, a beteg nézzen maga elé és gondolkodjon. A beteg által kitöltött kérdőív rögzítése is nagy pluszmunka, de mégis időzíthető/programozható.

Köszönettel:dr Szemerédi László


Igen, ezzel (is) egyetértünk. Ugyanakkor a műszaki leírás alapján vannak jogosultságok a kitöltésben - van amit egészségügyi szakdolgozó tehet meg, van amit csak a háziorvos, s van amit maga a beteg ad(hat) meg. Közben figyelemmel kell kísérni az EESZT-ben lévő releváns adatokat, és a háziorvosi szoftverben már meglévő(korábban rögzített) információkat is.
vargas Offline
#13 Hozzászólás : 2018. június 8. 13:00:24(UTC)
vargas

Rang: Veterán (Szint 20 - Max)

Csatlakozott: 2008.10.10.(UTC)
Hozzászólások: 2 225
Helység: Csobánka

Adott köszönetek: 93
Kapott köszönetek: 657 esetben, 500 hozzászólásban
Háziorvosi Törzskarton!

Most érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság-tól, a 18 év felettiek önkitöltős formanyomtatványa.

A pdf dokumentumot ide kattintva érik el

Szerkesztve felhasználó által 2018. június 8. 13:02:27(UTC)  | Oka: Nincs megadva

Varga Sándor
 3 felhasználó köszönte meg vargas-nak ezt a hasznos hozzászólást.
kleh 2018.06.08.(UTC)-n, dr. Szemerédi László 2018.06.08.(UTC)-n, Hajnalné 2018.06.10.(UTC)-n
Dr. Hanyecz Vince Offline
#14 Hozzászólás : 2018. június 8. 15:12:08(UTC)
Dr. Hanyecz Vince

Rang: Haladó (Szint 12)

Csatlakozott: 2008.11.05.(UTC)
Hozzászólások: 97
Helység: Méhkerék

Adott köszönetek: 25
Kapott köszönetek: 19 esetben, 13 hozzászólásban
Mi értelme lenne ezeket az adatokat, amit a páciens "önkitölt" elektronikusan rögzíteni?

Meglévő adatokat miért kell újból megkérdezni, lakcím,jogosítvány szám?
Gabi Offline
#15 Hozzászólás : 2018. június 8. 15:35:52(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: Dr. Hanyecz Vince Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Mi értelme lenne ezeket az adatokat, amit a páciens "önkitölt" elektronikusan rögzíteni?

Meglévő adatokat miért kell újból megkérdezni, lakcím,jogosítvány szám?


Az első kérdésre én nem vagyok hivatott válaszolni.A másodikkal kapcsolatban feltételezem, hogy ha közben valami változott, azt aktualizálni kell.
dr. Balogh Annamária_ Offline
#16 Hozzászólás : 2018. június 10. 11:51:42(UTC)
dr. Balogh Annamária_

Rang: Kezdő (Szint 1)

Csatlakozott: 2017.08.28.(UTC)
Hozzászólások: 6
Helység: Budapest

Kapott köszönetek: 2 esetben, 2 hozzászólásban
Eredetileg általa: Gabi Ugrás az idézett hozzászóláshoz
[quote=Hajnalné;15425]Tisztelt Infomix!
Fejlesztőink már ezerrel dolgoznak rajta (és még a számlázáson).Mit jelent ez az "és még a számlázáson" beszúrás ?

Esetleg a július 1.-től, kötelezően, a NAV-nak elküldendő online számla információt ?
Nekünk az orvosi tevékenységen kívül van olyan tevékenységünk is ami ebben érintett és a Visual ixDokit használjuk ezek számlázásához is.
Fogja tudni ezt a funkciót a Visual ixDoki ? (ha jól tudom ez törvényi kötelezettség)
Milyen előkészületeket kell megtennünk a használathoz ?

Köszönettel
vargas Offline
#17 Hozzászólás : 2018. június 11. 11:56:21(UTC)
vargas

Rang: Veterán (Szint 20 - Max)

Csatlakozott: 2008.10.10.(UTC)
Hozzászólások: 2 225
Helység: Csobánka

Adott köszönetek: 93
Kapott köszönetek: 657 esetben, 500 hozzászólásban
Eredetileg általa: dr. Balogh Annamária_ Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: Gabi Ugrás az idézett hozzászóláshoz
[quote=Hajnalné;15425]Tisztelt Infomix!
Fejlesztőink már ezerrel dolgoznak rajta (és még a számlázáson).Mit jelent ez az "és még a számlázáson" beszúrás ?

Esetleg a július 1.-től, kötelezően, a NAV-nak elküldendő online számla információt ?
Nekünk az orvosi tevékenységen kívül van olyan tevékenységünk is ami ebben érintett és a Visual ixDokit használjuk ezek számlázásához is.
Fogja tudni ezt a funkciót a Visual ixDoki ? (ha jól tudom ez törvényi kötelezettség)
Milyen előkészületeket kell megtennünk a használathoz ?

Köszönettel


Kedves doktornő,

Jól értette, a törzskarton mellett a július 1-től a számlázást érintő változások fejlesztése is készül a rendszereinkben.
Az előkészületekkel kapcsolatban az alábbi linkeken tájékozódhat:
- általános információk
- technikai kérdések és válaszok

ez utóbbi esetén a kérdés mellett található ˇ jelre kattintva jelenik meg a válasz.
Varga Sándor
benczik Offline
#18 Hozzászólás : 2018. június 12. 8:57:16(UTC)
benczik

Rang: Kezdő (Szint 2)

Csatlakozott: 2018.06.12.(UTC)
Hozzászólások: 10
Helység: zirc

Adott köszönetek: 9
Kapott köszönetek: 1 esetben, 1 hozzászólásban
Ha már muszáj csinálnunk a törzskartont, jó lenne minimalis energiabefektetéssel. A beteg (szülő) által kitöltendő ( bemondós) kérdéseket E- mail-ben kiküldeni és a visszaérkezett válaszokat egyben beemelni., nem visszapötyögni. Ez az eredetiséget, hitelességet is garantálná.

Kérdésem a 14-18 éves korosztály, ott kit kell megkérdezni... a szülőt vagy a gyereket???
 1 felhasználó köszönte meg benczik-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Gabi 2018.06.12.(UTC)-n
Gabi Offline
#19 Hozzászólás : 2018. június 12. 9:24:35(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: benczik Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Ha már muszáj csinálnunk a törzskartont, jó lenne minimalis energiabefektetéssel. A beteg (szülő) által kitöltendő ( bemondós) kérdéseket E- mail-ben kiküldeni és a visszaérkezett válaszokat egyben beemelni., nem visszapötyögni. Ez az eredetiséget, hitelességet is garantálná.

Kérdésem a 14-18 éves korosztály, ott kit kell megkérdezni... a szülőt vagy a gyereket???


Köszönjük, nagyon jó ötlet!!!
A 18 éven aluliakra még nem kaptuk meg a beteg által kitöltendő kérdőívet. A kérdőív kiküldése terveink szerint belefér már a mostani verzióba (már ha megkapjuk addig az AEEK-tól),de a kitöltött kérdőív adatainak beemelése a júliusi indulásra sajnos minden igyekezetünk ellenére biztos nem fog sikerülni. Egyelőre még azt sem látjuk, hogy terveznek-e egyéb változtatást a törzskarton adataiban (az utolsó május 30.-án érkezett). És még nem kaptuk meg a 18.éven aluliakon túl a nyomtatási formátumot sem (amit a törzskarton lezárása után a beteg részére ki kell nyomtatni). Ennek léteznie kell 18 éven felüliekre is, és 18 éven aluliakra is. A nyomtatásnak viszont a jogszabály szerint működni kellene, úgyhogy azt mindenképpen szeretnénk megoldani. Természetesen a már meglévő adatok átemelése a visualIxdoki-ból és az Ixnet-ből nagyon fontos, mert ezzel tudunk talán a legtöbb segítséget adni a partnereinknek, így erre a kezdetektől figyelünk.
A 14-18 évesek esetén kit kell kérdezni - ilyen információra nem emlékszem, de mindenképpen utána járok, s itt megosztom , mert valóban nagyon hasznos lenne tudni.
Még egyszer köszönöm a jó ötleteket, minden ilyen javaslatot szeretnénk folyamatosan beépíteni a rendszereinkbe, hogy egyszerűsítsük a törzskarton kitöltését.

Szerkesztve felhasználó által 2018. június 12. 9:26:19(UTC)  | Oka: Nincs megadva

 1 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
benczik 2018.06.12.(UTC)-n
Gabi Offline
#20 Hozzászólás : 2018. június 12. 9:42:50(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: benczik Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Ha már muszáj csinálnunk a törzskartont, jó lenne minimalis energiabefektetéssel. A beteg (szülő) által kitöltendő ( bemondós) kérdéseket E- mail-ben kiküldeni és a visszaérkezett válaszokat egyben beemelni., nem visszapötyögni. Ez az eredetiséget, hitelességet is garantálná.

Kérdésem a 14-18 éves korosztály, ott kit kell megkérdezni... a szülőt vagy a gyereket???


A 18 éven aluliak esetén a kitöltési útmutató az alábbiakat tartalmazza, (kiemelve általam a különbséget a 18 éven felülikkel összehasonlítva):

4.1 TÖRZSKARTON ADATFELVÉTEL, RÖGZÍTÉS, LEZÁRÁS/VALIDÁLÁS

A törzskarton adatfelvételét részben a korábban említett hatályos rendelet szabályozza. A kliensnek / törvényes képviselőnek lehetőséget kell biztosítani –előzetes szakdolgozói mérlegelés után - arra, hogy egészségügyi szakdolgozó közreműködését feltehetően nem igénylő előzetes adatszolgáltatást, adatellenőrzést megvalósíthasson. Ennek tartalmilag meghatározott formanyomtatványát, a kitöltési útmutató 2. melléklete tartalmazza. A törzskarton teljes adatfelvételét és ennek a munkafolyamatnak a megszakítását – a megszakítás indoklását – az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakszemélyzet végzi. Azonban a törzskarton lezárása/validálása – tehát a rögzített adattartalmak végső ellenőrzése – és továbbküldése orvos kompetenciához kötött feladat.
Amennyiben az adatfelvétel során rögzítendő adatok korábban már egyéb rendszerekben – EESZT, háziorvosi szoftver – tárolásra kerültek, a törzskarton frissítése, adatok átemelése csak a kompetens egészségügyi szakszemélyzet előzetes szakmai mérlegelése és jóváhagyása után történhet.
A törzskarton egyes szekcióinak kitöltése releváns adat/információ megléte esetén kötelező.

4.2 KÉRDEZÉSTECHNIKAI ALAPSZABÁLYOK

Fel kell hívni a résztvevő / törvényes képviselő figyelmét arra, hogy a legjobb tudása szerint válaszoljon a kérdésekre, amennyiben valamely kérdést nem ért pontosan, akkor kérjen segítséget! Amennyiben a résztvevő / törvényes képviselő nem tud vagy nem kíván válaszolni a feltett kérdésekre, esetleg elutasítja a vizsgálat elvégzését, a törzskartonban szükséges ezek rögzítése.
 1 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
benczik 2018.06.12.(UTC)-n
benczik Offline
#21 Hozzászólás : 2018. június 12. 10:02:11(UTC)
benczik

Rang: Kezdő (Szint 2)

Csatlakozott: 2018.06.12.(UTC)
Hozzászólások: 10
Helység: zirc

Adott köszönetek: 9
Kapott köszönetek: 1 esetben, 1 hozzászólásban
Néztem, hogy a 18 év alattiaknál pl kérdezi az oltásokat. No ez az amit amióta világ a világ jelentenünk kellett... már akkor is amikor még számítógép sem volt.... talán előszedhetnék......

Ha jól értettem kéri az időszakos statusokat...... egy 13 évesnek most az 1 hónapos korit...... honnan???
Bakos J Offline
#22 Hozzászólás : 2018. június 13. 22:58:52(UTC)
Bakos J

Rang: Veterán (Szint 20 - Max)

Csatlakozott: 2009.01.13.(UTC)
Hozzászólások: 310
Helység: Pusztamérges

Adott köszönetek: 66
Kapott köszönetek: 63 esetben, 39 hozzászólásban
Eredetileg általa: benczik Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Néztem, hogy a 18 év alattiaknál pl kérdezi az oltásokat. No ez az amit amióta világ a világ jelentenünk kellett... már akkor is amikor még számítógép sem volt.... talán előszedhetnék......

Ha jól értettem kéri az időszakos statusokat...... egy 13 évesnek most az 1 hónapos korit...... honnan???Én úgy értelmezem, hogy az ez után beadott oltásokat kell feltüntetni a törzskartonban. A régieket nem. Illetve hát remélhetően az oltás beadása utáni dokumentáláskor a program azt aktualizálja az EESZT törzskartonban. Ezzel talán nem lesz plusz munkánk. Véleményem szerint ez a helyzet a státusokkal is, tehát akinek július 1 után lesz esedékes statusa, azt kell feltölteni.

Dr Bakos János
 1 felhasználó köszönte meg Bakos J-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Dr.Ghanem Niyaz 2018.06.23.(UTC)-n
Gabi Offline
#23 Hozzászólás : 2018. június 14. 8:14:28(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: Bakos J Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: benczik Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Néztem, hogy a 18 év alattiaknál pl kérdezi az oltásokat. No ez az amit amióta világ a világ jelentenünk kellett... már akkor is amikor még számítógép sem volt.... talán előszedhetnék......

Ha jól értettem kéri az időszakos statusokat...... egy 13 évesnek most az 1 hónapos korit...... honnan???Én úgy értelmezem, hogy az ez után beadott oltásokat kell feltüntetni a törzskartonban. A régieket nem. Illetve hát remélhetően az oltás beadása utáni dokumentáláskor a program azt aktualizálja az EESZT törzskartonban. Ezzel talán nem lesz plusz munkánk. Véleményem szerint ez a helyzet a státusokkal is, tehát akinek július 1 után lesz esedékes statusa, azt kell feltölteni.

Dr Bakos János


Idézem a leírásból:

"Törzskarton felvételekor, az adott életkorban észlelt eltérés esetén rögzíteni szükséges az eltérés BNO kódját, valamint szöveges kifejtését az alábbi táblázat szerint:
VÉDŐNŐI ADATRÖGZÍTÉS HÁZI (GYERMEK) ORVOSI ADATRÖGZÍTÉS..."
A megjegyzés rovatban az szerepel, hogy kötelezően töltendő amennyiben eltérés van (külön a védőnő, külön az orvos által észlelt eltérést).

 1 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
benczik 2018.06.14.(UTC)-n
Gabi Offline
#24 Hozzászólás : 2018. június 14. 8:19:28(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Eredetileg általa: Bakos J Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Eredetileg általa: benczik Ugrás az idézett hozzászóláshoz
Néztem, hogy a 18 év alattiaknál pl kérdezi az oltásokat. No ez az amit amióta világ a világ jelentenünk kellett... már akkor is amikor még számítógép sem volt.... talán előszedhetnék......

Ha jól értettem kéri az időszakos statusokat...... egy 13 évesnek most az 1 hónapos korit...... honnan???Én úgy értelmezem, hogy az ez után beadott oltásokat kell feltüntetni a törzskartonban. A régieket nem. Illetve hát remélhetően az oltás beadása utáni dokumentáláskor a program azt aktualizálja az EESZT törzskartonban. Ezzel talán nem lesz plusz munkánk. Véleményem szerint ez a helyzet a státusokkal is, tehát akinek július 1 után lesz esedékes statusa, azt kell feltölteni.

Dr Bakos János


"Védőoltások
(n)
(2.4 pont)" 2.8.1 Beadás dátuma
2.8.2 Védőoltást adó egészségügyi szolgáltató 6 jegyű azonosítója
2.8.3 Védőoltást adó egészségügyi szolgáltató 9 jegyű azonosítója
2.8.4 Védőoltást adó orvos nyilvántartási száma
2.8.5 Esedékesség dátuma
2.8.6 Oltás fajtája
"1 - BCG "
"2 - DTPa + IPV + Hib "
"3 - DTPa + IPV "
"4 - dTap"
"5 - PCV "
"6 - MMR "
"7 - Hepatitis B"
"8 - Hepatitis A"
"9 - Hepatitis A+B "
"10 - Hpv"
"11 - Rotavírus"
"12 - Meningococcus C"
"13 - Meningococcus ACW135Y"
"14 - Meningococcus B"
"15 - Influenza"
"16 - Bárányhimlő"
"17 - Kullancsencephalitis"
"18 - Tetanusz"
"19 - Veszettség"
"20 - Egyéb"
2.8.7 Egyéb oltóanyag
2.8.8 Oltóanyag megnevezése
2.8.9 Oltóanyag gyártási száma
2.8.10 Oltás beadásának helye
2.8.11 Bejelentett oltási szövődmény"
benczik Offline
#25 Hozzászólás : 2018. június 14. 9:00:08(UTC)
benczik

Rang: Kezdő (Szint 2)

Csatlakozott: 2018.06.12.(UTC)
Hozzászólások: 10
Helység: zirc

Adott köszönetek: 9
Kapott köszönetek: 1 esetben, 1 hozzászólásban
Hát ez az... szerintem a megkapott oltások kellenek nem csak az ezután megadottak..hiszen a populáció (és az egyén védettsége ) szempontjából ez relevans... így lenne értelme.
Nagy Attila Offline
#26 Hozzászólás : 2018. június 21. 13:43:06(UTC)
Nagy Attila

Rang: Veterán (Szint 19)

Csatlakozott: 2017.02.28.(UTC)
Hozzászólások: 233
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 8
Kapott köszönetek: 71 esetben, 64 hozzászólásban
Tisztelt Fórum-olvasók!

Gyors helyzetkép minden érdeklődőnek: nagyon gyorsan közelít a július 1. Immár publikus lett a gyerek önkitöltős nyomtatvány (itt megnézheti akit érdekel).
Amit még nem kaptunk meg: az a nyomtatási forma, ahogyan ki kell nyomtatni a rögzített törzskarton adatát a beteg részére ( 18 év felett/18 év alatt), valamint az adat-struktúra, amilyen formában a törzskartont elektronikusan továbbítani kell.
Gabi Offline
#27 Hozzászólás : 2018. június 21. 15:16:08(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Törzskarton halasztás?
Egyre több helyről érkezik olyan információ, hogy az új törzskarton bevezetését elhalasztják 2019-re.
Természetesen amint hivatalos megerősítést kapunk, azonnal jelezni fogjuk itt a fórumon. Addig is folytatjuk a fejlesztést annak érdekében, hogy a július 1-től minden kedves orvos-felhasználónknál adva legyen az új törzskarton kitöltésének lehetősége.
 1 felhasználó köszönte meg Gabi-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Dr.Ghanem Niyaz 2018.06.23.(UTC)-n
Dr. Hanyecz Vince Offline
#28 Hozzászólás : 2018. június 26. 19:27:01(UTC)
Dr. Hanyecz Vince

Rang: Haladó (Szint 12)

Csatlakozott: 2008.11.05.(UTC)
Hozzászólások: 97
Helység: Méhkerék

Adott köszönetek: 25
Kapott köszönetek: 19 esetben, 13 hozzászólásban
Megjelent a rendelet a halasztásról, egyelőre 21019. január 1-től indul a törzskarton

http://www.magyarkozlony...99a47bf50b30/megtekintes
4659-4660. oldal
 2 felhasználó köszönte meg Dr. Hanyecz Vince-nak ezt a hasznos hozzászólást.
Gabi 2018.06.26.(UTC)-n, dr. Szemerédi László 2018.06.27.(UTC)-n
Gabi Offline
#29 Hozzászólás : 2018. június 26. 20:39:49(UTC)
Gabi
Rang: infomIx vezetőség

Csatlakozott: 2008.11.03.(UTC)
Hozzászólások: 846
Helység: Budapest

Adott köszönetek: 282
Kapott köszönetek: 188 esetben, 154 hozzászólásban
Kedves Vince!
Köszönjük a friss hírt, azt hiszem sokan örülnek neki.
benczik Offline
#30 Hozzászólás : 2018. június 28. 19:56:26(UTC)
benczik

Rang: Kezdő (Szint 2)

Csatlakozott: 2018.06.12.(UTC)
Hozzászólások: 10
Helység: zirc

Adott köszönetek: 9
Kapott köszönetek: 1 esetben, 1 hozzászólásban
Tisztelt Programozók!!

Most, hogy a törzskarton halasztásával lesz egy szusszanás szeretnék jelezni néhány dolgot:

A Varilrixből 2 oltást kell beadni..... a program hiányolja a 3.at uez igaz a meningococcus oltásokra ahol a 3 után már nem kell a 4..... legalább is nem néhány hónapon belül.

A következő kötelező oltás esedékességét elég lenne 30 nappal előbb jelezni.

Gyógyszer keresésekor.... egyszerűbb az előzőből felírni, hiszen jó esetben nem kell az adagolást állítani, ezért ott kezdi az ember ( nem állandó gyógyszerekre gondolok, hanem pl egy Cataflam cseppre).... ha nem találja a rendszer az előzőben akkor az általánosra kell átlépni, de ekkor törli a beírást. Tehát minimum jegyezze meg... vagy esetleg automatikusan át is léphetne.

S ami már egy nagyobb falat a gyerekkorban a krónikus betegségeknél nem lehet és kell alkalmazni a felnőtt gondozási sémát, ezzel kellene kezdeni valamit. A gondozási ablakot amúgy is nagyon körülményesnek érzem.... gyerekek esetében.

köszönöm


A témát böngésző felhasználók
Vendég
2 Oldalak12>
Ugrás fórumra  
Ön nem hozhat létre új témákat ebben a fórumban.
Ön nem válaszolhat e fórum témáira.
Ön nem törölheti saját hozzászólásait.
Ön nem szerkesztheti saját hozzászólásait.
Ön nem indíthat szavazást ebben a fórumban.
Ön nem szavazhat ebben a fórumban.